KLMs historie
12. september 1919
Like etter første verdenskrig tildeler dronning Wilhelmina predikatet «Royal» til det nye selskapet, og bekrefter dermed den økende betydningen av den sivile luftfartsindustrien. Det er unikt for en organisasjon å bli utnevnt til «Royal» umiddelbart etter åpning.
7. oktober 1919
Etablering av «Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën» (Royal Dutch Airlines for Nederland og kolonier). Grunnleggerne er et konsortium av investorer: Cornelis van Aalst, president for Nederlandsche Handel-Maatschappij, Frits Fentener van Vlissingen fra Unitas, Anton Kröller fra det Rotterdam-baserte malmhandelsbedriften og rederiet Wm. H. Muller & Co, Jean Marie Telders fra Twentsche Bank, Willem Westerman fra Rotterdamsche Bank Vereniging, Nicolaas van Wijk fra Bataafsche Petroleum Maatschappij, Edgar Fuld signerte på vegne av bankierene i Lippmann, Rosenthal & Co, og Hendrik Colijn fra Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVVL). Van den Bergh van Heemstede signerte på vegne av sistnevnte. Albert Plesman blir bedt om å overta den daglige ledelsen av det nye selskapet og utnevnes til KLMs administrator.
17. mai 1920
Den første flyvingen betjent av KLM. Pilot Jerry Shaw flyr en leaset De Havilland DH-16 fra London til Amsterdam lufthavn Schiphol. Ombord er to journalister, et brev fra borgmesteren i London til hans motpart i Amsterdam, og en stabel aviser.
4. april 1921
Etter en vinterpause gjenopptar KLM flyvninger med egne piloter og to fly, et Fokker F-II og et F-III. Kjøpet av disse flyene markerer begynnelsen på et langvarig samarbeid mellom KLM og Fokker, som fortsetter (med noen opphold) til 2017, når den siste Fokker 70 forlot KLM-flåten.
9. mai 1921
KLM åpnet sitt første billettkontor på Leidseplein i Amsterdam, det første av sitt slag i verden. Fra dette kontoret reiste passasjerene med en omnibuss (en større hestetrukket vogn) til Amsterdam lufthavn Schiphol. Det som gjenstår av KLMs tilstedeværelse på dette stedet er reklamen på taket av bygningen på hjørnet av Leidseplein og Leidsestraat.
1924
Den første dyretransporten. Den unge oksen Nico V er den første av mange dyr som skal transporteres av KLM.
1. oktober 1924
Avgang for den første interkontinentale (test) flyvningen fra Amsterdam til Batavia (nå Jakarta, Indonesia). Betjent av en Fokker F-VII, med registrering H-NACC. Et av KLMs hovedmål er å gjøre de nederlandske koloniene mer tilgjengelige, som angitt i flyselskapets fulle navn: Royal Dutch Airlines for Nederland og kolonier.
25. september 1930
Start av rutetrafikk mellom Amsterdam og Batavia. Før andre verdenskrig var dette verdens lengste flyrute. Antallet avganger økte stadig, fra én gang i uken til tre ganger i uken.
20.-24. oktober 1934
Douglas DC-2 Uiver (Stork) vinner førstepremien i handikapkategorien (transport av passasjerer og flyfrakt) i luftkappløpet fra London til Melbourne. Kaptein Koene Dirk Parmentier, andrepilot Jan Moll, flyingeniør Bouwe Prins og flytelegrafoperatør Cornelis van Brugge flyr til Australia på 3 dager, 18 timer og 17 minutter, med 3 passasjerer og 191 kilo post ombord. Uiver, KLMs første fly, helt i metall, ble med i flåten kort tid før løpet.
15. desember 1934
KLM har sin første transatlantiske flytur med den legendariske Fokker F-XVIII Snip (Snipe) fra Amsterdam til Curacao og videre til Aruba. Hensikten med flyturen er å bringe utstyr til Karibia for å sette opp KLMs «Dutch West Indies Company». Flyet er strippet for interiør for å få plass til ekstra drivstofftanker.
Teknisk sett er det ennå ikke mulig for en så lang flyvning med normal konfigurasjon og passasjerer. Captain J.J. Hondong, co-pilot J.J. van Balkom, radiooperatør og andrenavigatør S. van der Molen, og flyingeniør L.D. Stolk fullfører reisen på 7 dager, 19 timer og 20 minutter. Den 19. januar er flyet klart og begynner å operere regelmessig mellom Aruba og Curacao, som markerer den offisielle lanseringen av KLMs West Indies Company.
1935
Kabinbesetningen gjør entré. Til å begynne med ansetter KLM kun menn som flyverter, men de ble snart etterfulgt av en gruppe kvinner, flyvertinnene. Kabinbesetningen erstatter flyingeniørene, som tidligere hadde kombinert passasjerpleie med sine vanlige oppgaver. Kabinbesetningen har primært ansvar for sikkerheten ombord, men passer selvfølgelig også på passasjerene. Dette har til dags dato forblitt uendret.
September 1945
KLM gjenopptar driften etter andre verdenskrig, starter med innenlandsruter, men legger til flere europeiske reisemål senere samme år. Den 28. november gjenåpner KLM ruten mellom Amsterdam og Indonesia, med flere stopp underveis i det nære og fjerne østen.
21. mai 1946
KLM starter flyvninger mellom Amsterdam og New York, med Douglas DC-4 Rotterdam. Dette markerer starten på et skifte i nettverksfokus, bort fra øst mot nye reisemål i vest. Dette er i stor grad drevet av økonomiske faktorer i kombinasjon med økende rekkevidde for nye fly. Selv i dag er KLMs transatlantiske nettverk av stor betydning. Tilbake i 1946 var KLM det første europeiske flyselskapet som betjente flyvninger mellom det europeiske kontinentet og Amerika.
1. april 1958
KLM introduserer Economy Class basert på IATAs retningslinjer. Denne reiseklassen er en mer strikt versjon av Tourist Class, men også her har KLM som mål å sikre høyest mulig servicestandard. Dette tiltaket gjør flyreiser tilgjengelig for en enda større gruppe mennesker. I løpet av tre måneder øker passasjertallene med 27 %.
1. november 1958
Åpningen av Amsterdam-Tokyo-ruten via Nordpolen, betjenes av Douglas DC-7 Caraïbische Zee (Karibiske hav). Denne polarruten er mye kortere enn ruten over land til Tokyo, som blev betjent første gang i desember 1951. Mannskapet er spesielt opplært til å jobbe på denne ruten, og det finnes spesielle forholdsregler, inkludert overlevelsesdrakter for bruk i polarområdene.
25. mars 1960
Starten på Jet-alderen hos KLM, med ankomsten av Douglas DC-8, PH-DCA Albert Plesman på Amsterdam lufthavn Schiphol. Dette flyet med smal flykropp, drevet av fire jetmotorer, reduserer flytiden betydelig, så vel som antallet mellomlandinger som kreves. Denne nye utviklingen fører til en stor endring i sivil luftfart. Det tar nå timer å nå et reisemål, i stedet for dager. Det nye flyet betjener New York-ruten, noe som betyr at flytiden er halvert.
12. september 1966
Nederlandse Luchtvaart Maatschappij (NLM, Nederlands flyselskap) blir etablert og senere omdøpt til NLM Cityhopper, og blåser nytt liv inn i KLMs nettverk for innlandsreiser, som kort gjenåpnet etter krigen og senere stengte igjen. Fokuset er på rask transport av forretningsreisende til og fra Amsterdam lufthavn Schiphol. Det nye flyselskapet driver også luftbårne utflukter for å gjøre folk kjent med fly, i håp om å tiltrekke seg nye passasjerer.
28. april 1967
KLM starter driften fra sin nye hjemmebase ved Schiphol-Centrum. Flyplassens originale design, med sine karakteristiske tangentielle rullebaner, er formgitt av «stasjonsmester» Jan Dellaert. Målet med dette designet er å sikre at flyene alltid kan lande, til tross for de notorisk skiftende vindene over Nederland. Passasjer og bakkehåndtering er atskilt fra hverandre, med passasjerer som forlater flyet via flybroen, mens bakkehåndteringen foregår nedenfor.
31. januar 1971
KLMs første Boeing 747-206B, PH-BUA Mississippi, ankommer Amsterdam lufthavn Schiphol, og markerer fremveksten av fly med bredere flykropp på KLM. Dette flyet kan frakte 353 passasjerer, som er mye mer enn KLMs største fly på den tiden, DC-8, som kunne frakte mellom 130 og 175 passasjerer. Bakketjenestene justeres deretter, og broen endres for å imøtekomme dette store flyet. KLMs kabinpersonale er spesialtrent for å sikre at de kan betjene alle passasjerer i løpet av en flytur. Den 14. februar 1971, betjener PH-BUA sin første kommersielle flyvning til New York.
16. oktober 1975
Den første Boeing 747-306B Combi slutter seg til KLM-flåten, og markerer en viktig milepæl for KLMs drift av flyfrakt. I de foregående årene var overkapasitet et problem i markedet for flyfrakt, og denne nyheten sørget for større fleksibilitet, og forbedret KLMs konkurransefortrinn.
Juli 1989
KLM kjøper en 20 % eierandel i det amerikanske flyselskapet Northwest Airlines. Dette blir sett på som et viktig skritt mot å utvikle et verdensomspennende nettverk i samarbeid med Northwest Airlines.
Januar 1993
Det amerikanske transportdepartementet gir KLM og Northwest Airlines anti-trust immunitet, slik at de kan intensivere samarbeidet. Dette markerer starten på et strategisk partnerskap som har blitt videreført med Air France og Delta Air Lines, som kjøpte Northwest.
September 1993
Alle KLM- og Northwest Airlines-flyvninger mellom Europa og USA opereres som en del av samarbeidsavtalen.
1. april 1991
Det nye regionale flyselskapet KLM Cityhopper etableres ved å slå sammen NLM Cityhopper og NetherLines.
Oktober 1991
KLM dobler sin eierandel i charterflyselskapet Transavia fra 40 % til 80 %.
1. januar 1992
KLM lanserte kundelojalitetsprogrammet Flying Dutchman, det første i sitt slag på det europeiske fastlandet. I dag heter programmet «Flying Blue», men magasinet heter fortsatt Flying Dutchman.
Mars 1994
KLM og Northwest Airlines introduserer «World Business Class» (WBC), en ny reiseklasse rettet mot forretningsreisende på interkontinentale flyvninger. Når det gjelder komfort og service, fant WBC en balanse mellom Economy Class og Royal Class.
29. juni 1996
KLMs første fly til Beijing. Dette er det første skrittet mot å betjene en rekke reisemål i Kina, samt inngå partnerskap med kinesiske flyselskaper. Kina skal vise seg å bli et av KLMs viktigste markeder.
Juli 1997
Air UK blir et heleid datterselskap til KLM.
September 1997
KLM og Northwest Airlines signerer et langsiktig kommersielt og operasjonelt partnerskap. KLM selger samtidig tilbake sin eierandel i Northwest til partneren sin.
25. oktober 2003
KLMs første Boeing 777-200R lander på Amsterdam lufthavn Schiphol og begynner å fly til Cape Town, Nairobi og New York. Flyet har samme kapasitet som en Boeing 747, men flyr med to motorer i stedet for fire. Det er også betydelig mindre støyende og mer drivstoffeffektivt.
5. mai 2004
Offisiell etablering av Air France-KLM-konsernet. På denne dagen innløser Air France vilkårene for sitt aksjetilbud, og fullfører dermed fusjonen mellom Air France og KLM. Flyselskapene bestemmer seg for å slå seg sammen mer enn 7 måneder tidligere, i september 2003.
September 2004
KLM, Northwest og Continental slutter seg til SkyTeam, en internasjonal allianse av flyselskaper som inkluderer Air France, Delta Air Lines, Alitalia, Korean Air, CSA Czech Airlines og Aéro Mexico som nye medlemmer. Innen 2018 har SkyTeam 19 medlemmer over hele verden, med egne lounger og innsjekkingskøer for premium-passasjerer ved 1 000 flyplasser.
Juni 2005
Air France-KLM introduserer sitt nye felles bonusprogram for lojale kunder, kalt «Flying Blue». Dette er første gang i historien at to europeiske flyselskaper kombinerer sine bonusprogrammer – eksklusive servicepakker rettet mot lojale kunder.
25. august 2005
Flyprodusenten Airbus leverer den første A330 til KLM som effektivt erstatter Boeing 767, og som senere helt fases ut.
September 2005
Air France-KLM er for første gang notert på Dow Jones Sustainability Index, og opprettholder en ledende posisjon frem til 2016. Indeksen ble først etablert i 1999 og vurderer børsnoterte selskaper basert på deres bærekraft, policy og økonomiske resultater.
Bærekraft har vært en offisiell komponent i KLMs policy siden 1996. Den første bærekraftsrapporten ble publisert for regnskapsåret 1996/1997. Opprinnelig kjent som miljørapporten, ble den bærekraftsrapporten i 2002/2003, med fokus på et langt bredere spekter av problemstillinger. Bærekraftspolicyen tar ikke bare for seg utslipp og støyplager, men vurderer også flyselskapets posisjon i samfunnet og god ansettelsespraksis.
Desember 2006
KLM blir verdens første flyselskap som introduserer selvbetjente automater, som gjør det mulig for passasjerer som har transfer på Amsterdam lufthavn Schiphol å raskt og enkelt skrive ut nye boardingkort.
Juni 2007
KLM inngår et nytt partnerskap med World Wildlife Fund (WWF) i Nederland for å oppnå konkrete avtaler om reduksjon av CO2-utslipp, samt å slå seg sammen for å spre ordet om at virksomheter, inkludert flyselskaper kan driftes annerledes. Dette partnerskapet blir sett på som kronen av KLMs tidligere innsats innen bærekraft, og gir KLM status som «best i klassen» innen energieffektiv flyging på tvers av alle store internasjonale flyselskaper.
30. mars 2008
Open Skies-avtalen trer i kraft. For første gang kan flyselskaper fly fra hvor som helst i Europa til USA og omvendt. KLM har alltid vært for en slik avtale.
23. mai 2008
Det amerikanske transportdepartementet gir KLM, Air France, Delta Air Lines og Northwest Airlines anti-trust immunitet, noe som betyr at de fire flyselskapene kan strømlinjeforme sine transatlantiske operasjoner og skreddersy dem for å møte kundenes behov. Dette gjør partnerne i stand til å mer effektivt utnytte fordelene ved Open Skies-avtalen.
2. juni 2008
KLM utsteder sin siste papirbillett. Fra da av vil KLM kun utstede e-billetter. Dette initiativet er drevet av behovet for å kutte ned på papirbruken og oppnå effektivitetsgevinster.
31. desember 2008
KLM overtok fullt eierskap av Martinair, som betjener sin siste passasjerflyvning for spesielle gjester og ansatte den 31. oktober 2011. Dette markerer slutten på 53 år med passasjervirksomhet for flyselskapet. Fra dette øyeblikket har Martinair fokusert utelukkende på flyfrakt i samarbeid med KLM og Air France.
30. mars 2010
KLM betjener sin siste flyvning med Fokker 50, og tar farvel med sitt siste turbopropfly.
30. juni 2011
Det første ruteflyet drevet av biodrivstoff blir fløyet til Paris. I 2007 slutter KLM seg til en rekke partnere som søker alternativer til fossilt drivstoff. SkyNRG er medstiftet av KLM og driver forskning på dette feltet.
Gjennom årene vurderes ulike alternativer, inkludert biodrivstoff fra alger, Camelina (en plante), Jatropha-olje (et nøtteekstrakt) og til slutt, brukt matolje. En av forutsetningene for råstoff til biodrivstoff er at det ikke skal ha negativ innvirkning på næringskjeden, og må heller ikke påvirke naturen på en negativ måte.
8. mars 2013
KLM har sine første interkontinentale flyvninger til New York, drevet av biodrivstoff.
29. mai 2013
KLM gjennomfører sin første testflyging med Wi-Fi ombord.
30. april 2014
KLM Cityhopper ønsker velkommen til den nye Embraer E190 i modifisert drakt. Alle flytyper betjent av KLM får deretter denne fargen
11. november 2015
KLM tar farvel med den bemerkelsesverdige McDonnell Douglas MD-11, etter å ha utført tre spesialflyvninger over Nederland for fans av dette flyet.
14. november 2015
KLM ønsker sin første Boeing 787-9 Dreamliner, velkommen. Dette flyet innleder en ny fase i KLMs satsningsprogram for fornyelse av flåten. Dreamlinerens flykropp består i stor grad av et komposittmateriale som er lettere enn vanlige aluminiumsplater og får ikke like lett skader. Flyet leveres med Wi-Fi ombord som standard. Dessuten har den større vinduer, lavere kabintrykk og spesiell LED-belysning som sikrer økt passasjerkomfort.
Drevet av svært effektive motorer, bruker Dreamlineren opptil 30 % mindre drivstoff. Alle KLMs Dreamlinere er oppkalt etter blomster, den aller første Dreamlineren heter Carnation.
29. oktober 2017
KLM har den siste kommersielle flyvningen betjent med en Fokker 70. Utfasingen av Fokker 70 markerer slutten på en æra der KLM har hatt fly produsert av denne nederlandske produsenten.
14. mars 2019
Sammen med andre luftfartspionerer, GKN Fokker og Netherlands Aerospace Centre (NLR), feirer KLM hundreårsjubileet for nederlandsk luftfart på filmmuseet EYE i Amsterdam. På dette stedet, for nøyaktig 100 år siden, ble First Aviation Exhibition Amsterdam (ELTA) holdt. Under arrangementet så foredragsholderne tilbake på 100 år med nederlandsk luftfart, og så frem til en bærekraftig fremtid. Kong Willem Alexander var på plass for å prege en spesiell minnemynt, og ministeren for infrastruktur og vannforvaltning ble overrakt en spesiell serie med frimerker.